Sveta Birma

                                

                                     Image result for birman cat

Pozdrav..danas predstavljamo Birmansku rasu mačaka. Ova dugodlaka lepotica potiče iz Francuske, a prvi primerci ove rase potiču od ukrštanja Sijamske mačke sa belim oznakama na šapama i angorske. Kasnijom selekcijom i unošenjem persijske mačke u uzgoj dobijen je izgled koji se danas smatra standardom. 

Boja kod ove rase dosta varira, od osnovnog "seal point", prisutne su i blue, lilac, cream. (u nekom od sledećih postova ćemo detaljno objasniti pojmove vezane za boje i šare kod mačaka). 

                               Image result for birman cat

Standard 

Srednje veličine, masivno telo, dugodlake, težine 4-5 pa i do 8kg.

Glava: Velika, široka i zaobljena. Lobanja je zaobljena, obrazi puni, visoko postavljeni sa izraženim jagodicama. Vilica je dobro razvijena

Uši: Srednje veličine sa zaobljenim vrhovima, umereno do dosta razmaknute. Dobro su ispunjene krznom iznutra. 

Oči: Velike, skoro okrugle dobro razmaknute. Mogu biti plave ili tamnije boje.                                                  

Vrat: srednje dužine, mišićav. Telo: Dugačko i snažno. Snažne kosti, jaki i čvrsti mišići. 

Ekstremiteti i šape: Umereno dugački  i snažni. Šape su zaobljene i čvrste, a između prstiju se nalaze čuperci krzna. Rep je umereno dugačak, kao perjanica. 

Krzno: Svilenkasta dlaka, poludugačka do dugačka na telui repu, kratka na glavi i nogama. Krzno je pigmentisano samo na ekstremitetima ili tačke kao kod sijamskih mačaka (maska, uši, šape i rep). Bele oznake imaju na šapama. 

                             
                               Image result for birman cat

Karakteristike 

Na pola puta između Persijske i Sijamske mačke, Birmanska maca je mirna. Prijateljski je nastrojena prema drugim mačkama i psima. Razigrane, dobro su društvo za decu, ali isto tako vole mir i tišinu. Mogu biti posesivni, naročito mužjaci. Imaju mek glas, napolju su dobri lovci. 

                             Image result for birman cat 

Nadamo se da vam se sviđaju ove lepotice- 

Vaš Little Paw🐾

Comments