Moj novi ljubimac - Kornjača!

                            Image result for barska kornjaca crvenouha kornjaca

 Pozdrav svimaa ponovoo.. malo da nadoknadimo propušteno. 😁 

Nemaju šape, ali su takođe divni kućni ljubimci - kornjače. 🐢.

 Image result for barska kornjaca crvenouha kornjaca Barska kornjača

 Za početak da razjasnimo, crvenouhe kornjače koje su kao ljubimci već godinama najzastupljenije u Srbiji, već nekoliko godina zabrannjene za uvoz i uzgoj. Razlog zabrane uzgoja je taj što su ljudi, kada im ljubimac dosadi puštali ove kornjače u prirodna vodena staništa, a kako ova vrsta spada medju 100 najinvazivnijih vrsta, u borbi za hranom je skoro istrebila našu domaću barsku kornjaču. Trenutno je dozvoljen uzgoj i držanje samo šumske kornjače, ali ćemo mi pisati i o crvenouhim jer su i dalje prisutne kao ljubimci. 

                                 Image result for šumska kornjaca hrana

 Crvenouhe kornjače 

Ova vrsta spada u vodene kornjače, mogu živeti do 30 godina, rekordno 50 (Najstarija koju sam ja videla u tom trenutku imala 37 godina). Svaštojedi su, ne preterano izbirljivi.

Kada birate hranu za crvenouhe kornjače u pet šopu, birajte one na kojima piše da je za Karnivore. Pored ove gotove hrane, mogu jesti i neke insekte (cvrčci, crvene larve komaraca, brašnjari, tubifex crvi), akvarijumske puževe, potočne rakove i slatkovodnu ribu. Od biljaka mogu jesti šargarepu, lišće maslačka, zelenu salatu i tikvice. Hranjenje se obavlja isključivo u vodi, jer ove kornjačice ne mogu jesti na suvom. 

                       Image result for crvenouha kornjaca hrana

Crvenouha kornjača može dostići dužinu do 30cm, pa shodno tome treba birati i prostor u kome će živeti. Možete birati između staklenog ili plastičnog akvarijuma, naravno u početku možete izabrati nešto manje, pa kasnije promeniti. Neophodno je da imaju ostrvo, na koje mogu da se popnu. Temperatura vode bi trebala da bude između 24- 27 C, pa bi bilo poželjno obezbediti i grejač za vodu. Menjanje vode bi trebalo da se obavlja svaka 2-3 dana. 

                         Image result for crvenouha kornjaca hrana

Kornjače spadaju u reptile, kojima je neophodno sunčanje kako bi funkcionisali normalno. Kornjačama je posebno bitno sunčanje, odn. izlaganje UV zracima zbog stvaranja vitamina D i pravilnog metabolizma kalcijuma.Prilikom nedostatka UV zračenja, dolazi do razmekšavanja oklopa, skloniji su infekcijama i to može biti ozbiljan zdravstveni problem. Moram da naglasim da im je pored UVA spektra neophodan i UVB spektar zraka. I na to posebno obratite pažnju kada kupujete UV lampu za vašeg ljubimca. 

Jedan od bitnih procesa je i ljuštenje kože i oklopa, to je normalna fiziološka pojava. Česta oboljenja koja se javljaju kod ovih reptila su: Upala oka, upala uha, prehlada, upala pluća, razmekšavanje oklopa, itd. 

                               Image result for šumska kornjaca ljubimac

  Šumska kornjača

Šumske kornjače su kopneni reptili kojima treba što veći prostor. Pogodne su za ljude koji imaju dvorište pa preko leta mogu da ih puštaju u vrt, ali da pazite da vam ne pobgne. 😁 Iako vam to zvuči neverovatno, verujte da je moguće (iz iskustva). 😁 Životni vek im je kao i kod crvenouhih, a i dimenzije. Ali ove kornjače su biljojedi, pa kada kupujete gotovu hranu u pet šopu, birajte one na kojima piše "Za Herbivore".  Osim pomenute gotove hrane, mogu jesti mešavinu trave, seno, detelinu, zelenu salatu, rukolu, maslačak, bokvicu, matovilac, dinju, mango, paradajz, lubenicu, itd. 

                               Image result for šumska kornjaca hrana

Kada birate terarijum , donji deo terarijuma ne sme biti providan, jer će kornjača uporno udarati glavom, misleći da tu može da prođe. Kao podlogu najbolje je koristiti seno, koje može i da jede, ali može poslužiti treset. Obezbedite im mesto za skrivanje i veću posudu sa vodom kako bi mogle da se okupaju, manju sa vodom za piće i posudu za hranu. Temperatura u toplijem delu terarijuma treba da bude od 25-28C, u hladnijem 22-25C. Takođe, kao i za crvenouhe kornjače neophodna je lampa sa UVB spektrom zračenja. 

                        Image result for šumska kornjaca ljubimac

Česta oboljenja šumski kornjača su nedostatak vit. A, razmekšavanje oklopa, stomatitisi. 

P. S. Budite oprezni pri rukovanju, iako nemaju zube, rožnate ploče koje imaju umesto zuba mogu ozbiljno da vam povrede prstiće. 😁 

vaš Little Paw 🐢

 

Comments