Pufnast ili debeo?

 



Pozdrav svimaaa, znamo da nas nije dugo bilo, ali tu smo, samo smo malo pauzirali. :) 

Da li i vi imate problem sa davanjem zalogajčića sa stola? 😁 Iako vam to deluje beznačajno u tom trenutku, jer je to samo jedan zalogaj, to može kasnije prouzrokovati mnoge druge probleme kao što su gastritis i gojaznost. 

Kada pričamo o psima, hranjnje bi trebalo biti u obrocima. Kod štenaca u početku 4-5 obroka, posle 3. meseca smanjite na tri, a posle godinu dana na dva i na tome bi trebalo da ostanu. Nekada je važilo pravilo da se psi hrane jednom dnevno, danas, prema novim istraživanjima je bolje da imaju više obroka. 


Kod mačaka hranjenje može biti u više obroka tokom dana, ili da im hrana bude stalno dostupna, zavisno od toga da li vam je maca mali proždrljivac ili je ipak onaj tip koji gricne po malo pa nastavi sa ostalim aktivnostima. 😁 Ali najbitnije je da ne pojedu više od određene količine koju bi trebalo prema njihovoj telesnoj masi kako ne bi ušli u kalorijski suficit. 

Pa danas ćemo prišati malo o toj gojaznosti. Prvo, naravno postavlja se pitanje kako da znam da li je moj mezimac gojazan? Odgovor na to imate u sledećim slikama - Ocenite mu/joj telesnu kondiciju! 




Najčešći uzroci gojaznosti jesu neizbalansirana ishrana, nedovoljno aktivnosti, starost - sporiji metabolizam, hormonski problemi (T3 i T4), genetska predispozicija (mops, buldog, labrador) i kastracija/sterilizacija. 

Problemi koji nastaju kao posledica gojaznosti 

Kao što i sami već znate, gojaznost nije zdrava ni za nas, a ni za naše ljubimce. Neki od problema koji mogu nastati su :

  1, Dijabetes - gojaznost dovodi do rezistencije na insulin i razvoja dijabetesa 

  2, Opterećenje kostiju i zglobova - prekomerna težina vrši dodatni pritisak na kosti, zglobove, ligamente i tetive. 

  3. Problemi sa srcem i respiratornim sistemom - kod prekomerne težine srce i pluća moraju da rade jače kako bi obezbedilo normalnu cirkulaciju.

  4. Veći rizik od anestezije 

  5. Sklonost razvoju oboljenja pankreasa

  6. Nemogućnost održavanja higijene  



Lečenje gojaznosti

Ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac gojazan, najpre bi trebalo da se obratite veterinaru, i za početak se proveri zdravstveno stanje (Pregled, Krvna slika i biohemijski parametri, itd.). U konsultaciji sa veterinarom dalje se odlučujete za tip dijete i količini hrane koju će dobijati vaš ljubimac. Naravno, osim dijete, mora se povećati nivo aktivnosti kao štosu duže šetnje, više igranja, istračavanje, itd. Naravno to je sve u skladu sa zdravstvenim stanjem ljubimca, i zato je neophodna pomoć veterinara. 


Ono što je neophodno da napomenemo, jeste da je proces skidanja telesne tešine dugotrajan proces, i u početku možda nećete odmah primetiti promene, ali morate biti strpljivi, i uporni, jer od toga zavisi zdravlje vašeg ljubimca.  


vaš Little Paw

Comments