Ishrana kunića

                                  Image result for bunny eat

 

 Pozdraaav.. danas ćemo pisati o ishrani kunića. 

Kunići su biljojedi, i imaju veoma specifičnu anatomiju sistema za varenje. Počevši od usne šupljine odn. karakterističnog rasporeda zuba -  imaju dva para sekutića jedne iza drugih koji celog života neprestano rastu. Najbitniji deo varenja hrane se odvija u slepom i debelom crevu zbog specifične mikroflore koja se tu nalazi. 

Kunići stvaraju dva tipa fecesa, tvrdi feces i mekani (noćni) feces tzv. cekotrofe. Unošenje cekotrofa je neophodno za unošenje esencijalnih aminokiselina, enzima, vitamina B i K i mikroorganizama koji su neophodni za pravilan rad sistema za varenje. Tako da ukoliko vas veterinar upita "Da li vaš kunić jede svoj jutarnji feces?", nemojte da se začudite, to je normalna pojava. 😀 

                                        Image result for unsafe food for rabbits

Nutritivni sastav ishrane

Vlakna čine najbitniju komponentu ishrane kunića. Neophodna su za pravilan rad creva i adekvatan balans mikroflore creva. Udeo vlakana u hrani za kunića bi trebalo biti od 18-20%. 

Proteini bi trebalo da budu 12-13% kod odraslih kunića, dok kod kunića u razvoju 15%. Proteini se većim delom nalaze u koncentrovanom delu hrane, ali i seno sadrži određenu količinu proteina. 

Procenat masti u hrani za kuniće je 1-3%. 

Kunići imaju relativno niske potrebe za ugljenim hidratima. Vlasnici često preteruju sa poslasticama koje sadrže puno ugljenih hidrata i može dovesti do prekomerne težine. 

Vitamini: Tokom procesa varenja, bakretijska flora sintetiše B, C i K vitamine, dok su A, D i E vitamini uključeni u peletiranoj hrani u sasvim dovoljnoj količini. 

                                  Image result for rabbit food

Preporučena ishrana 

Osnovna ishrana jednog kunića bi trebala da sadrži seno, zeleniš i suvi mix. Seno je osnovna i najbitnija komponenta hrane i trebalo bi biti dostupno uvek, i čini minimum 80% ishrane. Seno je bitno kako zbog visokog procenta vlakana, tako i zbog pravilnog trošenja zuba. 

Zeleniš (10%) treba biti svež i dobro opran i osušen. Koncentrovana gotova hrana bi trebala da se daje u manjem procentu (5%) i zdrave poslastice (5%). 

                                Image result for rabbit food

Iako postoji mit iz crtanih filmova da se "zeke" hrane šargarepom i kupusom, to se može dati, ali u vrlo malim količinama jer sadrže puno ugljenih hidrata. 

                               Image result for unsafe food for rabbits

Problemi koji nastaju kao posledica neadekvatne ishrane 

 *Gojaznost

 *Disbalans crevne mikroflore

 *Nepravilno trošenje zuba 

 *"Sticky bottom" sindrom (kada je zadnji deo tela ulepljen mekim fecesom).

 

Comments