Moj prvi ljubimac! 🐾

Evo konačno novog posta posle dužeg vremena, malo smo u škripcu s vremenom, ali trudićemo se da to sve nadoknadimo. 😁 Danas smo rešili da pišemo o tome kako izgleda kad novi ljubimac stigne u kuću. Idealno za novopečene vlasnike koji do sada nisu imali ljubimca, ali je i dobar podsetnik za one koji su to malo zaboravili. 😊  
 Za početak pišemo o psima i mačkama, u sledećem postu će biti priče o drugim vrstama. 
 Prvenstveno je pitanje kako izabrati ljubimca, bitno je da znate da psi zahtevaju mnogo više pažnje nego mačke. Ako se pitate koja rasa je adekvatna za vas, najbolje bi bilo da potražite informacije o određenim rasama pasa i mačaka koje vas interesuju (Najbolje na sajtovima Kinološkog saveza Srbije i Srpskog Felinološkog društva "Felis Serbica", ili na našem blogu)😊

 Ali ipak navijamo za udomljavanje mešanaca koji će dobiti svoj topli dom, a vi večno zahvalnog najboljeg prijatelja. 😇  
Kada odaberete ljubimca, sledeće na redu je nabavka, za tu prvu veću nabavku najbolje je otići u neki veći, bolje snabdeveni pet shop (Pet Centar, Pet Spot, Pet Republic- Beograd). Lista za kupovinu bi trebalo da izgleda ovako: 
  1. Hrana (superpremium kvalitet, junior, puppy, kitten kategorija) i merica
  2. Pelene-prostirke i sredstvo za treniranje na prostirku za pse
  3. Wc i posip za mačke
  4. Činija za hranu i vodu. 
  5. Krevetić ili prostirka za spavanje 
  6. Četka za četkanje 
  7. Četkica i pasta za zube (mora biti za pse, pošto su ljudske otrovne za pse) 
  8. Ogrlica i povodac 
  9. Šampon 
  10. Odelce za hladne dane 
  11. Transporter za mačke ili manje pse za odlazak kod veterinara, a za putovanje i za sve ostale pse  
  12. Poslastice za nagrađivanje 
  13. Igračkeeeee. 
Sledeća stavka je prvi pregled kod veterinara. Prva stvar je čišćenje od unutrašnjih parazita (glista) i zaštita od spoljašnjih parazita (buve, krpelji, komarci). Nakon toga sledi program vakcinacije. Prva vakcina protiv tzv. Zaraznih bolesti bi trebalo da dobiju psi izmedju 6. I 8. Nedelje, mačke sa 12 nedelja života. Nakon toga psi dobijaju još dve revakcine, mačke jednu. 
Zarazne bolesti od kojih se štite psi su Štenećak, Parvoviroza, Hepatitis, Leptospiroza i infektivni laringotraheitis. Mačke štitimo od Calicivirusa, virusa rinotraheitisa i panleukopenije. 
Kada udomite mače, bilo bi pametno testirati na mačije viruse FIV i FeLV, sa kojima mace mogu živeti dugo uz održavanje dobrog imuniteta i redovne kontrole kod veterinara.  
 Sledeće na redu posle vakcinacije protiv zaraznih bolesti je čipovanje i vakcinacija protiv besnila koja je zakonski obavezna. 
 Kod veterinara se raspitajte i za prevenciju srčanog crva kod pasa. 
 
 To bi bile neke osnovne smernice kada planirate da uzmete kucu ili macu za kućnog ljubimca. Nadamo se da će vam biti od pomoći.  
  
Vaš Little Paw 🐾
 
 

Comments