Brahicefalični sindrom kod pasa i mačaka🐾


Pozdraav.. današnji post posvećujemo brahicefaličnim rasama pasa i mačaka. 😊
Za početak da razjasnimo termin brahicefalični, potiče od grčkih reči Brahus što znači kratak, i kefale - glava. Karakteristično za ove rase je da imaju skraćen oblik glave, a posledično i skraćene gornje disajne puteve. U ove rase pasa se ubrajaju Engleski i Francuski buldog, Mops, Boston terijer, Pekinezer, Bokser. Takodje i neke rase mačaka spadaju u brahicefalične kao što je Persijska mačka. 
Kod ovih rasa se često javlja tzv Brahiocefalični sindrom, koji predstavlja kombinaciju izduženog nepca, suženih nozdrva i uvrnutih grkljanskih vrećica, što prouzrokuje mnogo drugih problema. Neki od tih problema su: 
 1. Smanjena mogućnost aktivnosti i posledično veća sklonost ka gojaznosti što prouzrokuje jos dodatnih problema. 
 2. Povećan rizik od toplotnog udara jer se psi hlade dahtanjem. 
 3. Povećan rizik od anestezije, jer tokom anestezije dolazi do relaksacije mišića i otoka u predelu ždrela što može da dovede do ugušenja, pa ove rase moraju biti intubirane tokom svake intervencije. 

Kako da znamo da li pas ima brahicefalični sindrom? 
 Neki od simptoma uključuju brzo zamaranje u početku, zvučno disanje kao krkljanje (stridor), disanje otvorenih usta. Kasnije se može pojaviti cijanoza jezika odn. Plavo-ljubičasto prebojavanje sluznica jezika i nesvestice. 
Brahiocefalični sindrom se može korigovati hirurških zahvatom proširenja nozdrva i resekcijom mekog nepca, koja se radi u opštoj anesteziji, pa se o tome raspitajte kod svog veterinara za detaljnije informacije. 😊 
U pojedinim državama se zabranjuje uzgajanje ovih rasa, jer se smatra da pate zbog disajnih i kožnih problema, kao i zbog toga što se ne mogu ošteniti prirodnim putem, već je uvek indikovan carski rez. 
 
 Ovo bi bile neke osnovne informacije o brahicefaličnom sindromu, nadamo se da će biti od pomoći. 
 Vaš Little paw 🐾

Comments