Ruska plava mačka - Russian Blue

 
U današnjem postu vam predstavljamo Rusku plavu mačku. Ova graciozna lepotica, zelenih očiju osvojila je srce ljubitelja mačaka širom sveta. Potiče iz Rusije, a preko mora je stigla u Veliku Britaniju, gde je prvi put u Londonu predstavljena kao Ruska kratkodlaka mačka. Rasa je zvanično imenovana u Rusku plavu 1939. Godine. 

Imaju dugačko, graciozno telo orijentalnog tipa. Teže od 3 - 5,5 kg. Glava im je kratka, klinastog oblika sa ravnim linijama, ravan nos i snažnu vilicu. Uši su velike, široke pri dnu i nagnute napred, blago zaobljenih vrhova. Ruske plave mačke imaju velike oči bademastog oblika, živopisno zelene boje. Kod mačića mogu biti žuto do zelene boje, ali do godinu dana postanu zelene. Šape su male i oble, a rep je dugačak i ravan. Kratkodlake su, imaju duplo, plišano krzno plavo-sive boje sa srebrnastim sjajem. Dozvoljena odstupanja u rasi su Nebelung, Ruska crna i bela (Russin Black and White). 
Ruske plave mačke su živahne, aktivne i razigrane, ali uživaju u mirnom ambijentu. Imaju dominantan karakter i ne vole da im se postavljaju granice i nisu ljubitelji gostiju u kući. 😊🐈🐾

Comments