Držanje i nega kunića/zeke.

Današnji post je posvećen držanju kunića. Ali za početak da razjasnimo da Kunić i Zec nisu isto. Zapravo, reč je o totalno različitim vrstama životinja. Zec je dosta veći od kunića, ima duže uši i noge, i zec je isključivo divlja životinja, dok kunić može biti i divlji i pitomi. 
Kunići spadaju u dvojezubce, ne u glodare, jer za razliku od glodara imaju po dva para sekutića jedne iza drugih koji rastu tokom čitavog života i moraju pravilno da se troše glodanjem. Žive u proseku oko 10 godina. 
Kada planirate da uzmete kunića za kućnog ljubimca, prva stvar o kojoj treba da mislite jeste prostor u kome će on živeti. Najčešće se vlasnici odlučuju za kavez, ali u poslednje vreme sve više se praktikuje to da kunić bude pušten po stanu i da slobodno šeta preko dana. Veličina kaveza bi trebala da bude otprilike tri dužine kunića, ali svakako važi pravilo "Što veće to bolje.".  
U kavezu mora biti prisutna prostirka koja može biti od piljevine najčešće, slame, peleta, ili pelet od recikliranog papira. Naravno najbitnija je higijena prostirke, odn. Trebalo bi je menjati svakog dana, jer mokra prostirka iritira kožu posebno na šapama. 
 Kao što smo već spomenuli, neophodno im je obezbediti igračkice za glodanje. To mogu biti drvene igračke kupljene u pet-shopu, ili ih vi možete sami napraviti (o "home-made" igračkicama ćemo pisati u nekom od sledećih postova), bitno je samo da drvo ne bude premazano bojama ili lakom koji može biti toksičan. 
 Kada govorimo o ishrani kunića, bitno je da naglasimo da je osnovna komponenta ishrane seno, i ono mora činiti 80% obroka, odnosno trebalo bi da bude dostupno uvek tokom celog dana. Seno ne samo da je neophodno zbog izbalansiranih nutrijenata, već i zbog pravilnog trošenja zuba. Žitarice ili peletirana hrana bi trebalo sadržati ostalih 20% obroka.
 Sveže voće, povrće i travu treba izbegavati jer mogu stvarati gasove u velikim količinama. Verujem da je svima poznato da u crtanim filmovima zečevi jedu šargarepu, ali u realnom svetu to i nije baš tako zdravo, zapravo šargarepa sadrži veliki udeo šećera koji nije bas dobar za kuniće, pa bi je ipak trebalo izbegavati 😊. Sveža voda mora uvek biti dostupna. 
 Ukoliko odvedete kunića kod veterinara, i on/ona vam postavi pitanje "Da li vaš kunić jede jutarnji izmet?", Nemojte se čuditi. Reč je o tzv. Cekotrofima, tačnije to je izmet iz cekuma, koji kunići izbacuju uglavnom u ranim jutarnjim časovima, i neophodno je da ga unesu jer se na taj način iskorišćavaju svi sastojci hrane u potpunosti. U vreme linjanja možete češće četkati svog ljubimca, i davati mu s vremena na vreme bananu ili sok od svežeg ananasa (nikako pasterizovan) koji sprečavaju nakupljanje dlaka u crevima. 
To bi bile neke osnovne informacije koje treba da znaju novopečeni vlasnici kunića. U nekom od sledećih postova pisaćemo o igračkicama za kuniće koje možete sami napraviti. 😊😊😊🐇🐾🐰

Comments