Degu - inteligentni glodar! 😊

Današnji post je posvećen deguima, tj. Čileanskim vevericama, poreklom sa Čileanskih Anda.Degui si glodari, liče na veverice, samo što nemaju čupav rep. Jako su inteligentni, veseli i razigrani, iako ih u Čileu smatraju štetočinom. 

 Degui žive oko 6-9 godina i mogu biti teški od 150-300 gr. Spadaju u biljojede, i pretežno se hrane žitaricama, pa je najbolje kupiti gotovu hranu za degue koja je optimalno izbalansirana.
 Mogu jesti i voće i povrće. Zbog slabog varenja šećera skloni su dijabetesu. Moraju uvek imati dostupnu svežu vodu. 
Ovi glodari jako vole da se penju, pa im je potreban veći kavez nego kod ostalih glodara, koji mora biti od metala ili nekog sličnog materijala, jer plastiku lako pregrizu. U kavezu treba da imaju prostirku (piljevina, pelet), neko mesto za sakrivanje i igračkice. 
Kako im prednji zubi rastu celog života, neophodno je obezbediti igračkice za glodanje. To su najčešće predmeti od drveta koji nisu lakirani ili obojeni. 
Sa deguom treba u početku postupati pažljivo, ali se preporučuje što češći kontakt kako bi se socijalizovali i navikli na vlasnika. Nikako ih ne smete vući za rep, jer ga u suprotnom odbace. Preporuka je držati ih više, jer se u prirodi kreću u grupama i jako su društveni. 
Ukoliko se zainteresovani da uzmete degua, ovo bi bile neke osnovne informacije koje bi trebalo da znate. Verujemo da ćete biti zadovoljni i srećni sa svojim ljibimcem. 😊😊😊

Comments