Upoznajte rase morskih prasića!

 Ne znam koliko vas je imalo priliku da ima morsko prase za kućnog ljubimca, ali većina vlasnika ovih malih, ljupkih glodara će se složiti da su jako zanimljivi ljubimci. Za morske prasiće se preporučuje držanje u paru zbog njihove druželjubive prirode. Poreklom su sa Anda iz Južne Amerike, a u Evropu su došli preko mora pa odatle i prefiks 'Morsko', a "Prase" zbog toga što se oglašavaju kao prasići. 

Američka Asocijacija odgajivača morskih prasića (ACBA) priznaje 13 rasa ovih slatkih glodara, pa ćemo danas predstaviti nekoliko rasa. 



Abisinijsko morsko prase

Dobar izbor ukoliko prviput uzimate morsko prase za kućnog ljubimca. Prepoznaju se po osam simetričnih tačkama sa kovrdžama tzv. Rozetama koje im daju izgled neuredne frizure.



Alpaca 

Imaju kovrdžavo krzno pa je neophodno svakodnevno četkanje i razmršavanje dlake. 




Američko morsko prase 

Najčešća rasa na našim prostorima. Imaju kratko i glatko krzno pa su laki za održavanje. Dobro se slažu sa ostalim morskim prasićima. 





Baldwin 

Bezdlako morsko prase koje se preporučuje samo ljudima koji preferiraju isključivo ovu rasu. Neophodna je svakodnevna nega kože kako bi se izbegle rane i iritacije kože. Takođe se ne smeju izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, i trebalo bi da im je neko ćebence uvek dostupno u blizini. 


Himalayan 

Po izgledu podsećaju na Sijamske mačke. Ovi albino prasići imaju belo krzno sa tamnim tačkama na ušima, stopalima i nosu. Prija im hladnija klima. Ukoliko se izlože direktnoj sunčevoj svetlosti ili toploti, tamne tačke posvetle, što se takođe dešava kada su pod stresom, bolesni ili uplašeni. 



Merino 

Jako inteligentna rasa koja uživa da istražuje.





Peruvian 
 

Imaju mekano, gusto i dugačko krzno koje zahteva svakodnevno četkanje i održavanje. 




Rex

Ovi slatki morski prasići imaju kratko krzno slično vuni i viseće uši. 






Skinny 

Delom bezdlako prase, imaju par krznenih tačaka na leđima, nogama i stopalima. Zbog izložene kože zahtevaju pažljivu svakodnevnu negu. 


Teddy 

Imaju kratko, čupavo i mekano krzno. Jako su razigrani i dobri sa decom.




White Crested 

Imaju kratko i mekano krzno sa belom krunom na glavi. Stidljivi su ali pametni glodari. 



Ovo su samo neke od rasa koje smo vam predstavili danas. Ukoliko se odlučite za morsko prase, pišite nam za sve što vas interesuje. Uskoro ćemo pisati o nezi, potrebama i ishrani morskih prasića. 😊😊😊

Comments