Koju količinu hrane bi trebalo da jede moj ljubimac? 🦴🥣🍩

Jedno od jako čestih pitanja vlasnika pasa i mačaka jeste "Koju količinu hrane dnevno bi trebalo da jede moj ljubimac?". Naravno, na takvo pitanje ne postoji univerzalan odgovor, jer danas na tržištu postoji toliko različitih vrsta i kategorija gotove hrane. 

Prvenstveno ćemo se osvrnuti na gotovu hranu. Prema kvalitetu hranu za pse i mačke delimo na Ultrapremium (Platinum, Acana, Orijen) koja sadrži najveći procenat mesa, Superpremium (Hill's, N&D, Royal Canin, Pro Plan, Cibau, Rustican, Matisse, Brit care) sadrži apsolutno sve izbalansirane sastojke i nutrijente uključujući vitamine i minerale, Premium koja je nižeg ranga i uz nju bi trebalo dodavati određene vitamine ili minerale i Ekonomik najnižeg ranga.  
Kada govorimo o količini hrane, jako je bitno kog je ranga, kvalitetnija hrana se daje u znatno manjoj količini za razliku od manje kvalitetne zbog bolje iskoristivosti sastojaka iz hrane. 
Kada birate hranu, ukoliko planirate da kupujete razmerenu hranu, uvek prvo pogledajte originalno pakovanje, jer se na poleđini pakovanja nalazi tablica na kojoj pise koliko bi trebalo grama pas ili mačka da jedu dnevo u odnosu na telesnu masu. 
Kada je u pitanju hrana za štence tablica je malo specifična, tačnije kada posmatrate telesnu masu, to se odnosi na telesnu masu odraslog psa, odnosno koliko bi štene trebalo da bude teško kada odraste. 

Ovo bi bilo osnovno o podeli hrane i dnevnoj kičini, više ćemo govoriti u nekom od narednih postova. Ukoliko imate dodatnih pitanja, pišite nam, tu smo za vas! 😊😊😊🦴🥣🍩🐕🐾🐈

Comments