Koje sve životinje možemo držati kao kućne ljubimce?

Danas, pored pasa i mačaka su sve prisutnije tzv. "egzotične" životinje. U egzotične životinje ubrajamo ptice, najčešće papagaje, zatim kuniće i glodare, reptile pa i neke zglavkare kao što su tarantule i škorpije. 
Kada govorimo o papagajima, većina vlasnika se odlučuje za manje ptice kao što su tigrice i nimfe koje nisu preterano zahtevne, dok je za neke veće ptice kao što su rozen kolins, žako, kakadu potrebno mnogo više posvećenog vremena i pažnje. 
Pored kunića, u male sisare ubrajamo morsko prase, hrčka, činčile, pacove koje spadaju u glodare, kao i afričke patuljaste ježeve i feretke koje ubrajamo u mesojede. Potrebno je da naglasimo da pacovi koji se drže kao kućni ljubimci nisu pacovi koje viđamo napolju na ulicama. Razlika je u vrsti, Rattus rattus je poljski pacov, dok je pacov koji se drži kao kućni ljubimac Rattus norvegicus koji su jako zahvalni i ljupki 😁. 
Reptili koji se najčešće sreću u našim domovima jesu crvenouhe kornjače koje su od nedavno zabranjene kao kućni ljubimci. Zabranjene su jer većina vlasnika posle određenog vremena, kada ne mogu više da se bave njima, umesto da ih poklone ili odnesu u prihvatilište, puštali u prirodu. Pa su tako u kompeticiji za hranom istrebile naše autohtone vrste kornjača kao što je barska kornjača. Ali ukoliko baš želite kornjaču kao kućnog ljubimca onda možete nabaviti šumsku kornjaču. Od ostalih reptila možemo videti različite vrste guštera (agama, gekon, iguana) i neotrovnih zmija (Kukuruzni smuk, ružičasta boa, loptasti piton).  
Izbor ljubimca zavisi isključivo od mogućnosti i afiniteta vlasnika. Ukoliko imate manje raspoloživog vremena tokom dana onda su za vas više ljubimci koji ne traže puno pažnje kao što su glodari ili reptili koji su noćne životinje. 
Pišite nam za sve što vas interesuje. 😊😊😊🐢🐁🐀🐇🦔🐭🐰🐍🦎




Comments