Bolest srčanog crva



 Danas ćemo pisati o bolesti srčanog crva, odn. parazitu koji napada srce i krvne sudove pasa. U teoriji i mačke mogu oboleti od ovog parazita, ali jako, jako retko.
 
Uzročnik

Ime ovog parazita je Dirofilaria immitis, i spada u valjkaste crve. Bele su boje i dostižu dužinu do 310mm, ženke su obično duže od mužjaka.Razvojni ciklus ovog parazita traje 6-8 meseci i mogu živeti 5-10 godina, a prenosioci su komarci roda Aedes, Culex, Anopheles i Mansonia. 

Razvojni ciklus 

Zaraženi komarac ubacuje larve trećeg stadijuma (L3) u psa, koje putuju krvnim sudovima u kojima se odvija dalji razvoj ovog parazita (L4) do odraslog oblika koji se nastanjuje u plućnoj arteriji i srcu. Ženke ovog parazita produkuju mikrofilarije (L1) celog svog života i one se nalaze u perifernoj cirkulaciji odakle se komarci zaraze i dalje zaražavaju ostale pse. 



Simptomi 

Bolest srčanog crva je hronično oboljenje, i često prolaze meseci bez ikakvih simptoma. Tek nakon određenog vremena prvo se primeti zamaranje pri većoj aktivnosti psa, nešto kasnije zamaranje tokom šetnje i kašalj. Takođe se javljaju i letargija, gubitak apetita i telesne mase. Dijagnoza se prilično lako postavlja pomoću brzog testa iz krvi. 

Srećom danas postoje adekvatni terapijski protokoli, ukoliko se dijagnoza postavi na vreme. Takođe postoji i preventiva, odn. tablete koje deluju na larve i daju se jednom mesečno, nakon prethodno urađenog testa koji mora biti negativan. Pored ove zaštite, bilo bi dobro da svog ljubimca zaštitite i od komaraca tokom sezone. 

Testirajte svoje ljubimce na vreme, da bi što pre poćeli sa primenom preventive i zaštitom svog ljubimca od ovog parazita. 😊😊😊


Comments